NIO en verwisselbare batterijen met maandkosten - AutoDisk
15-11-2022

NIO en verwisselbare batterijen met maandkosten

Hoe calculeer je dat?

Onlangs namen we NIO op als merk in AutoDisk Autogegevens Plus. Een bijzondere Chinese nieuwkomer die ons voor een complexe situatie plaatst.

De auto heeft verwisselbare batterijen die niet te koop zijn, maar gehuurd moeten worden en toch een grote fiscale waarde vertegenwoordigen. Een optie als maandbedrag kunnen we momenteel alleen verwerken als vrije component, maar daarmee is de problematiek van de veel hogere fiscale waarde nog niet opgelost. Bijkomend nadeel: wat is een auto zonder batterij eigenlijk waard na 4 jaar? Het is alsof je een brandstof auto zonder motor verkoopt (eigenlijk zonder brandstoftank, maar die zijn niet zo duur). Verder vinden we het concept van verwisselbare accu’s al door de tijd ingehaald. Bijvoorbeeld, een KIA EV6 laadt met een enorme snelheid, waardoor het verwisselen van een accu waarschijnlijk meer tijd kost dan het laden van je auto.

Voor de AutoTelex gebruikers: De NIO staat in AutoDisk Autogegevens Plus inclusief accu geprijsd in AutoTelex data exclusief accu. We koppelen om die reden de auto niet aan een AutoTelex restwaarde, anders zou je een veel te hoge restwaarde berekenen.

Ons advies op dit moment: Calculeer de NIO met het bedrag van de accu als korting, hang er een vrije component aan ter waarde van de accu prijs per maand, zorg tot slot voor een laag restwaardepercentage op basis van de hoge fiscale waarde.

Dat neemt niet weg dat we voorbereid moeten zijn op opties die iets per maand kosten en afgerekend worden met de fabrikant. We zijn daarmee bezig.