Forse afschrijvingen op lease-EV's - AutoDisk
08-04-2024

Forse afschrijvingen op lease-EV’s

De media bericht er uitgebreid over en het is geen verrassing meer dat we dit jaar en begin 2025 te maken krijgen met een enorme hoeveelheid jong-gebruikte EV’s die terugkomen uit de lease. Tel daarbij de nieuwe voorraad op, die in sommige gevallen ook nog eens aanzienlijk wordt afgeprijsd; dan hoef je geen econoom te zijn om te kunnen constateren dat dit kan resulteren in lagere remarketing opbrengsten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle nieuwe toetreders op de markt en de consument die nog terughoudend is om te investeren in een EV en de onzekerheid over de houderschapsbelasting vanaf 2026. UPDATE 10 april: zojuist is bekend gemaakt dat de belastingkorting op EV’s langzamer wordt afgebouwd tot 2031.

Tot zover de mogelijke zorgen, wat kunnen we zeggen over de kansen?

Steeds meer leasemaatschappijen zien de kansen in (private) occasionlease en de mogelijkheden om tegen scherpe tarieven deze EV occasion te voorzien van een nieuw contract voor langere tijd.

De AutoDisk Voorraad lease module biedt hier uitstekende mogelijkheden voor en kan razendsnel bulkcalculaties genereren op het occasion aanbod, vanuit zowel het occasionbeheersysteem (Hexon) als de uitlopende contracten in LeaseWise. Hierdoor kunnen leaseauto’s ook vlak voor einde contract online al direct worden aangeboden en worden voorzien van een leasetarief.